5 vragen aan wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis

5 vragen aan Ursula Bekhuis-Groothuis (Gemeentebelangen/VVD), wethouder landelijk gebied, wonen, omgevingswet, centrumplan Tubbergen, economie & ondernemen en de migratieketen (vluchtelingen, asielzoekers en statushouders). Kernwethouder van Langeveen, Reutum en Tubbergen.

“WE ZIJN EEN ONTZETTEND ONDERNEMENDE GEMEENTE EN DAAR BEN IK TROTS OP”

Het college van burgemeester en wethouders van onze gemeente is alweer sinds 2022 aan het werk. In deze serie komen drie wethouders en de burgemeester aan het woord aan de hand van vijf dezelfde vragen. In deze aflevering Ursula Bekhuis aan het woord.

We staan eerst even stil bij de baan van wethouder. Hoe bevalt het wethouderschap?

“Ik werk nu ruim vijf jaar als wethouder. Ik vind het een cadeau dat ik vanuit deze positie een bijdrage mag leveren aan de gemeente Tubbergen. Mijn oor te luister leggen bij de inwoners, horen wat er speelt en diverse plekken in de gemeente bezoeken vind ik belangrijk. Die menselijke kant maar ook het ondernemende karakter is kenmerkend voor mij. Ik zat jarenlang in de dorpsraad en ondernemersvereniging van Vasse, juist ook om te luisteren en vervolgens te kunnen reageren op wat er speelt namens de achterban.

Met mijn politieke kennis en een groot hart voor deze omgeving zet ik mij iedere dag weer volop in. In 2014 werd ik namens Gemeentebelangen/VVD gekozen als raadslid en fractievoorzitter voor de gemeente Tubbergen. In 2018 werd ik gevraagd of ik wethouder wilde worden. Enthousiast zei ik ja. De afgelopen jaren is mij wel duidelijk geworden dat je in dit werk niet iedereen tevreden kunt stellen.. Dat schuurt en raakt mij als mens ook op momenten.. Daarnaast is het ook een pittige baan die veel van je vraagt en ook van het thuisfront.”

Hoe ervaart u de samenwerking met de inwoners?

“Ik ervaar het als fijn. Het contact met de inwoners is laagdrempelig en komt gelukkig regelmatig voor. Ik ben in principe voor iedereen beschikbaar, voor advies of welke vraag dan ook. Veel inwoners hebben mijn nummer. En op straat mogen mensen mij altijd aanspreken, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. En dat gebeurt gelukkig ook regelmatig. Ik vind het mooi om te zien hoe we elkaar uiteindelijk allemaal vinden in de gemeente. Als kernwethouder van Tubbergen, Langeveen en Reutum heb ik veelvuldig contact met de buur(t)mannen en buur(t)vrouwen in de dorpen. We bespreken van alles en zetten acties uit, dat kan gaan over stoeptegels tot over een multifunctionele accommodatie. En alles wat er tussenin zit.”

Wat is uw portefeuille – wat zijn de speerpunten in uw portefeuille?  

“De afwisseling en complexiteit in mijn portefeuille speekt mij met name aan. Denk aan onderwerpen zoals ruimte en wonen, het centrumplan kern Tubbergen, de omgevingswet, de economie, ondernemen en de uitdagingen op het gebied van migratie en asiel. En denk ook aan de ontwikkeling van het agrarische gebied. Al die onderwerpen raken de inwoners en ook de collega's bij de gemeente.

Een belangrijk en bewogen onderwerp was en is natuurlijk de moeizame totstandkoming van het veelbesproken azc Albergen. Daar kijk ik niet met plezier op terug en die afgelopen periode was dan ook niet de leukste in mijn carrière, ik zeg het eerlijk. Ik begrijp heel goed dat de komst van een azc mensen, en met name omwonenden, raakt. Wat ik belangrijk vind is dat we een veilige omgeving creëren voor zowel inwoners als de tijdelijke bewoners.

Een ander speerpunt is het leefbaar houden van onze dorpen. We doen als gemeente erg ons best om het voorzieningenniveau per dorpskern voor iedereen op peil te houden. Dit heeft effect op het woongenot en de hoeveelheid inwoners die hier blijft wonen. De meeste dorpsraden in onze gemeente hebben een eigen groep die zich bezighoudt met de woningbouw. Daar heb ik vaak contact mee. De informatie hieruit neem ik mee in het gemeentelijke woningbouwprogramma. Als je kijkt naar onze woonplannen van vier jaar geleden, dan liggen we op schema. Er worden in alle dorpen nieuwe woningen gebouwd of bouwplannen ontwikkeld. Maar omdat de vraag enorm stijgt willen we nog harder gaan. Ik merk aan mezelf, mijn collega’s en betrokken partijen dat dit wringt. Want op bepaalde momenten en plekken kunnen we niet zo hard zoals we zouden willen.

Dat heeft ook te maken met het landelijk gebied in onze gemeente: ook dat is een zorgpunt. We hebben Natura2000 gebieden, wat betekent dat er beperkingen zijn rondom wonen en werken in die gebieden. Het gaat zowel om die ene agrariër die niet zijn werk in zo’n gebied kan doen, als om de arbeidsplaatsen die in de knel komen. Denk aan mensen die bijvoorbeeld veevoer, goederen en materialen leveren maar ook aan functies gericht op productie en verbouwen en andere bezoekers. We hebben vanuit de gemeente spreekuren met agrariërs opgezet om met hen in gesprek te blijven en te kijken wat er wel mogelijk is. In Nederland is er rondom Natura2000 veel regelgeving waar wij als gemeente niet altijd wat aan kunnen doen. Maar ik vind het belangrijk om ons te focussen op wat wel kan. Het ondernemende karakter van de inwoners in onze gemeente helpt hierbij enorm!”

Wat pakt(e) u dit jaar concreet aan?

“Voor de vijfde keer op rij hebben we dit jaar de ondernemersprijzen uitgereikt. Dit event werd dit jaar weer druk bezocht. Mensen dragen elkaar aan als genomineerde en je ziet verbindingen ontstaan tussen ondernemers en ondernemersverenigingen. Onze gemeente telt ongeveer drieduizend KVK-inschrijvingen. Wij zijn een ontzettende ondernemende gemeente en daar ben ik trots op. We zijn hierbij faciliterend naar de ondernemers toe. Onlangs hadden we weer zo’n evenement waarbij ondernemers met studenten van Saxion in gesprek konden gaan om zo samen innovatieve oplossingen te bedenken op gebied van Artificial Intelligence.

Bijna ieder dorp heeft een eigen actieve ondernemingsvereniging. En er wordt met regelmaat kennis gedeeld. Die kennis zie je ook terug in de door gemeente georganiseerde zzp-cafés. We zijn met dat café momenteel faciliterend naar hen toe. Zo hadden we laatst een goedbezocht evenement georganiseerd, waarbij ondernemers met studenten van Hogeschool Saxion in gesprek konden gaan en innovatieve oplossingen gingen bedenken. Er zijn zelf zelfs stageplekken voor studenten uitgekomen die bij enkele ondernemers aan de slag konden gaan.

Verder zijn we onlangs samen met organisatoren van diverse evenementen gestart met het opstellen van een evenementenvisie. Input van inwoners is daarbij belangrijk en er is inmiddels een eerste enquête uitgezet om juist ook van onze inwoners te horen hoe zij het zien.

En tenslotte, ik noemde het al eerder, we zijn echt fors met woningbouw bezig en stimuleren in alle dorpen initiatieven om woningen te bouwen.”

Wat wenst u de inwoners toe?

“Twee dingen. Ten eerste dat we elkaar blijven aanspreken, ook tijdens het boodschappen doen. Daaruit blijkt betrokkenheid en die hebben we nodig in onze gemeenschap. Niet alleen praten over noaberschap maar er ook naar leven en handelen. Zien wat ons verbindt en zoek die verbinding, dan wordt één plus één drie.

En ten tweede dat we het ondernemerschap, waar we hier in de regio goed in zijn, volhouden. Het elkaar daarbij opzoeken en helpen, ondanks de verschillende branches, is cruciaal en daar willen we als gemeente van harte bij ondersteunen”.