Burgemeester Anko Postma ervaart het belang van Streettriage
Op donderdag 19 september heeft burgemeester Anko Postma een dienst meegedraaid met het Streettriage-team. Deze innovatieve samenwerking speelt een cruciale rol in het ondersteunen van mensen met onbegrepen gedrag, en draagt bij aan een sluitende zorgketen binnen onze gemeente.
De kracht van Streettriage
Streettriage is ontstaan uit een pilotperiode die in 2019 van start ging en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een structurele dienstverleningsvorm. De samenwerking is in januari 2021 vastgesteld voor een periode van drie jaar en betreft een samenwerking tussen de Politie Eenheid Oost-Nederland district Twente, Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)-instellingen Dimence en Mediant, Ambulance Oost, Acute Zorg Euregio en de Bestuurscommissie Publieke Gezondheid Regio Twente.
Huidige werkwijze
Streettriage is momenteel actief binnen de 14 Twentse gemeenten, in de late dienst van 15.00 tot 23.00 uur. Tijdens een dienst komen medewerkers van de GGZ en politie samen in actie bij (semi)acute meldingen. Streettriage draagt bij aan het vermogen om flexibel en doeltreffend in te spelen op situaties waarin het onduidelijk is wat de oorzaak van het onbegrepen gedrag is. Momenteel draaien vanuit beide GGZ-instellingen 29 SPV’ers (sociaal psychiatrisch verpleegkundige) en vanuit de verschillende politie basisteams 61 agenten de diensten. Tijdens een melding rijden de SPV en politieagent samen naar de melding en kijken of er sprake is van een lichamelijk, psychiatrisch, strafrechtelijk of psychosociaal probleem. Ook bepalen ze samen welke hulp op dat moment nodig is, eventueel met ondersteuning van Ambulance Oost en soms van Ambulante Zorg Twente (AZT). AZT levert buiten kantoortijden urgente WMO-zorg en is door de 14 Twentse gemeenten ingekocht.
Passende zorg en ondersteuning
De doelstellingen van Streettriage zijn duidelijk: het gericht benaderen van mensen die (semi)acuut te maken krijgen met onbegrepen gedrag en hen sneller door geleiden naar de juiste zorg of ondersteuning. Voor de implementatie van Streettriage bestonden er onvoldoende mogelijkheden voor opvang, triage en vervoer van deze kwetsbare groep.
Burgemeester Anko Postma benadrukt het belang van deze samenwerking: “Met Streettriage zetten we een belangrijke stap vooruit in het bieden van passende zorg en ondersteuning aan onze inwoners in nood. Samenwerking tussen verschillende partijen is essentieel om mensen met onbegrepen gedrag de hulp te bieden die zij verdienen. Het was waardevol om een dienst mee te mogen draaien. We zijn tijdens deze dienst bij drie casussen betrokken geweest, waarbij er bij elke casus sprake was van onbegrepen of verward gedrag, echter elke casus was weer totaal anders en behoefde een totaal andere aanpak. Goed om te zien hoe de samenwerking tussen verschillende partijen verloopt en elkaar versterkt in een casus.”
De gemeente Tubbergen is zeer trots op haar betrokkenheid bij Streettriage en kijkt uit naar de verdere ontwikkelingen in dit belangrijke samenwerkingsverband.