Druggebruik is misdrijf dat grote gevolgen kan hebben
Drugsgebruik is tegenwoordig niet meer iets van de grote stad. Ook in Dinkelland en Tubbergen komt het voor. In een reeks van drie verhalen vertellen professionals over hun ervaringen. In dit tweede verhaal vertelt politieagent Maarten Kloppenborg wat hij in zijn werk tegenkomt.
Of iedereen het zich beseft, vraagt hij zich af, maar wie zich inlaat met drugs en druggebruik maakt zich schuldig aan een misdrijf. “Een strafblad kan grote gevolgen voor de toekomst hebben,” waarschuwt Maarten Kloppenborg, wijkagent in Denekamp en Noord Deurningen.
Nee, er zijn in Tubbergen en Dinkelland niet dagelijks meldingen van drugsoverlast. “Een goede zaak natuurlijk, hoewel het tweeledig is,” stelt Kloppenborg. “We hebben namelijk wél het gevoel dat het er is. We horen de verhalen over druggebruik, we signaleren het. Maar het is niet te meten.”
Joints op plekken waar hangjongeren samenkomen, dat is een tastbaar bewijs. “Softdrugs vallen onder het gedoogbeleid; we nemen ze in beslag en ze worden geregistreerd. Harddrugs zijn van een andere orde. Harddrugs in het bezit hebben is een misdrijf. En dat kan grotere gevolgen hebben dan men zich vaak beseft.”
In Noordoost-Twente wordt druggebruik vaak gedetecteerd bij verkeerscontroles, aldus Kloppenborg. “Middels een wangslijmtest wordt dan duidelijk of en welke drugs zijn gebruikt. Bij een positieve test gaat de verdachte mee naar het bureau waar iemand van de GGD bloed afneemt voor de exacte samenstelling en hoeveelheid. De drugstest werkt dus anders dan de welbekende blaastest bij alcoholgebruik die snel uitsluitsel geeft.”
Wie gepakt wordt met harddrugs in zijn bezit, krijgt een strafblad. Dat geldt net zo goed voor de eenmalige gebruiker op een festival als voor dagelijkse dealers. Wie een strafblad heeft, houdt daar de rest van zijn leven last van. Een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) is bijvoorbeeld voor veel banen gewenst en in sommige gevallen zijn verplicht. Maar die krijgt iemand met een strafblad niet zomaar.
Kloppenborg: “Ik waarschuw altijd: wil je advocaat worden? Leraar? Politieagent zoals ik misschien? Dat gaat niet lukken met een strafblad. Het andere grote argument tegen druggebruik meld ik natuurlijk ook: het is verslavend. We hopen dat mensen er met hun naasten over durven te praten om de juiste hulp op gang te krijgen.”
Preventie is voor agent Kloppenborg iets waar hij graag aan meewerkt. “Ik werk graag mee aan projecten waarmee de jeugd voor de gevaren van drugs wordt gewaarschuwd. Ik ben bijvoorbeeld onder de indruk van de resultaten van het IJslandse preventiemodel. Dat zou hier ook kunnen werken. Maar dan wel met alle scholen tegelijk en in samenwerking met gemeente en instanties.”
Meer weten?
Nieuwsgierig wat er precies gebeurt qua preventie? In het volgende verhaal vertellen jongerenwerker Rick en preventiewerker Annemarie hier meer over. Of lees het verhaal van EHBO’er Nico Demmer, over wat hij meemaakt op evenementen.
Maakt u zich zorgen over alcohol of drugsgebruik bij uw kind? Bent u benieuwd hoe u het gesprek aangaat? Of bent u op zoek naar tips? De Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland of de preventiewerkers van Tactus kunnen u helpen.
SWTD: https://swtd.nl/ons-aanbod/jeugd/ondersteuning-2/ / 085 0479 400
Tactus: www.tactus.nl/jeugd/preventie-jeugd / 088 382 28 87
Preventiebeleid Dinkelland en Tubbergen
De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan aan de slag met het meerjarenprogramma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (voorheen het IJslandse Preventiemodel), een bewezen preventieve aanpak om het middelengebruik (alcohol, drugs en roken) onder jongeren te verminderen. Het alcoholgebruik door jongeren in deze gemeenten is problematisch en er zijn zorgen over de toename van drugsgebruik en roken. Via het programma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO) werken Dinkelland en Tubbergen aan een kansrijke en gezonde leefomgeving voor jongeren om in op te groeien. Dat doen zij samen met partners betrokken bij de opgroeiende jeugd. Voor meer informatie over het programma kunt u een kijkje nemen op de website van het landelijke programma OKO vanuit het Trimbos instituut: www.trimbos.nl/aanbod/programmas/opgroeien-in-een-kansrijke-omgeving/ijslandse-preventiemodel/
Via de sport- en preventie akkoorden ‘Fit & Vitaal’ zijn daarnaast tussen de beide gemeenten en vertegenwoordiging van de samenleving, waaronder verenigingen, gezondheidsprofessionals en welzijnswerk, afspraken gemaakt over onder andere de preventieve inzet op het middelengebruik.