EHBO signaleert toename drugsgebruik tijdens evenementen in onze regio: ‘Maar wij zijn er áltijd voor hulp, ondersteuning en advies’

Drugsgebruik is tegenwoordig niet meer iets van de grote stad. Ook in Dinkelland en Tubbergen komt het voor. In een reeks van drie verhalen vertellen professionals over hun ervaringen. Allereerst spreken we Nico Demmer uit Albergen die op de EHBO post van talloze evenementen al heel wat heeft meegemaakt.  

Drugsgebruik was tot 15 jaar geleden iets wat nauwelijks in onze regio speelde, maar hulpverleners schetsen tegenwoordig een ander beeld. Vooral de laatste paar jaar heeft het gebruik tijdens evenementen van drugs een flinke vlucht genomen. “Iets waar we zeer zorgvuldig mee moeten omgaan want het kan desastreuze gevolgen hebben.”

Hiervoor waarschuwt Nico, die zowel professioneel opleider in de EHBO is als betrokken bij de EHBO van talloze evenementen in de regio. “Vooropgesteld: niet elk evenement is hetzelfde. Bij een piratenfeest wordt vooral veel bier ‘gebruikt’, bij hardcore feesten meer drugs. Zowel drugs als alcohol vallen onder middelengebruik, maar de uitwerking is anders. De gevallen die bij onze EHBO-post terechtkomen ook.”

Welk evenement ook gehouden wordt, een veiligheidsplan met aanwezigheid van EHBO met coördinator is verplicht. Bij grotere evenementen is zelfs een aantal EHBDu’ers verplicht. Dat staat voor Eerste Hulp Bij Drank/Drugs in het Uitgaanscircuit.

Demmer zag het middelengebruik de laatste jaren toenemen in onze streek. Vanwaar die normalisering van druggebruik? “De prijs van een glas bier is de jaren flink toegenomen terwijl een pilletje vaak goedkoper is. Bovendien heeft het snel effect dus dan is voor sommigen de keuze snel gemaakt. Een goede keus is het echter niet.”

De combinatie alcohol en drugs is helemáál verontrustend, stelt Demmer. “Dat zijn de gevallen die het vaakst bij de EHBO-post terechtkomen. Of betrokken bij ongelukken. Het zijn vreselijke beelden die we soms zien.”

Een van de problemen is de onbekende samenstelling van drugs. “Alcohol is gereguleerd en daarvan zijn alle ingrediënten bekend. Wil niet zeggen dat het goed is, maar het is niet onbekend. Een druggebruiker heeft geen idee waar het spul van gemaakt is. Pillen laten testen kan altijd, maar gebeurt niet vaak. God zegene de greep.”

Werkwijze

EHBO’ers maken onderscheid in drie soorten drugs: waarneming verminderende of trippende middelen (onder meer wiet, ketamine, lachgas), verdovende middelen (alcohol, ghb, heroïne) en stimulerende middelen (xtc, cafeïne, cocaïne, speed, 3 MMC, 4FA, Crystal meth).

Als iemand zich met middelen gerelateerde klachten bij de EHBO-post meldt, wat gebeurt er dan? “Eerst vaststellen om welk middel het gaat, vervolgens de juiste ondersteuning bieden. Dat begint simpel met een beetje sportdrank voor de suikers, een banaan voor de koolhydraten, een Tucje voor het zout. Of een Opkikkertje, dat werkt ook. Nooit paracetamol. Pillengebruikers kunnen vreselijke hoofdpijn krijgen en vragen om paracetamol, maar als die gaat werken, zou het betekenen dat ze zich weer verder gaan uitleven, met alle gevolgen van dien.”

EHBO’ers houden de gesteldheid van de mensen die zich met mogelijk drugs of teveel alcohol bij hen melden, goed in de gaten. Er is een ding waar EHBO’ers ontzettend voor waken. De kaakklem. “Zien wij iemand met zijn kaken malen, dan letten we extra op dat het niet overgaat in een kaakklem. De kaakklem is levensgevaarlijk. De kaken staan vast en kunnen niet meer open. Dat moet worden opgelost in het ziekenhuis, want stel dat hij moet braken… verstikkingsgevaar. Verder zijn we zeer beducht op verhoogde hartslag, afwijkende lichaamstemperatuur, afwijkende ademhaling en extreme hoofdpijn. Allemaal noodsignalen waar we deskundige hulp van 112 voor moeten inschakelen.”

Altijd hulp bij zorgvraag

Wie tijdens een evenement bij de EHBO terechtkomt, kan altijd rekenen op hulp. “Wij oordelen niet, wij zijn er voor om een zorgvrager te helpen. Wij zullen nooit iemand aangeven bij de politie omdat hij iets heeft gebruikt. Daar zijn wij niet voor. We adviseren ook altijd om zo eerlijk mogelijk te zijn. Vertel wat je hebt gebruikt en hoe laat, dan kunnen wij het beste plan van aanpak bieden. We laten een hulpvrager nooit alleen vertrekken als we zien dat het niet goed gaat. We nemen dan contact op met de familie om de hulpvrager op te laten halen en geven hun advies mee hoe de komende uren te handelen.”

Advies voor uitgaanspubliek heeft Demmer ook: “Blijf bij elkaar. Laat niemand alleen de groep verlaten. Zorg dat er altijd iemand bij je is die kan waarschuwen als het misgaat.”

‘Praat met je kind’

Voor ouders met kinderen in de uitgaansleeftijd heeft Demmer een duidelijk boodschap: “Praat er met je kind over. Maak er geen taboe van. Veroordeel druggebruik niet meteen maar leg wel uit dat het niet gezond is en het gebruik ervan gevaarlijk. Vraag waarom hij het gebruikt en wat de reden is. Want waar doe je het eigenlijk voor? Druggebruik kan gevolgen hebben voor de rest van je leven. Bovendien is het is enorm verslavend. En bedenk ook: zodra je door het gebruik in aanraking komt met de politie kan het zo maar zijn dat je de rest van je leven hiervan de gevolgen draagt.”

Meer weten?

Nieuwsgierig wat de gevolgen zijn als je in aanraking komt met de politie? In het volgende verhaal vertelt wijkagent Maarten Kloppenborg hier meer over. Maakt u zich zorgen over alcohol of drugsgebruik bij uw kind? Bent u benieuwd hoe u het gesprek aangaat? Of bent u op zoek naar tips? De Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland of de preventiewerkers van Tactus kunnen u helpen.
SWTD: https://swtd.nl/ons-aanbod/jeugd/ondersteuning-2/ / 085 0479 400
Tactus: www.tactus.nl/jeugd/preventie-jeugd / 088 382 28 87

Preventiebeleid Dinkelland en Tubbergen

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan aan de slag met het meerjarenprogramma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (voorheen het IJslandse Preventiemodel), een bewezen preventieve aanpak om het middelengebruik (alcohol, drugs en roken) onder jongeren te verminderen. Het alcoholgebruik door jongeren in deze gemeenten is problematisch en er zijn zorgen over de toename van drugsgebruik en roken. Via het programma ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO) werken Dinkelland en Tubbergen aan een kansrijke en gezonde leefomgeving voor jongeren om in op te groeien. Dat doen zij samen met partners betrokken bij de opgroeiende jeugd. Voor meer informatie over het programma kunt u een kijkje nemen op de website van het landelijke programma OKO vanuit het Trimbos instituut: www.trimbos.nl/aanbod/programmas/opgroeien-in-een-kansrijke-omgeving/ijslandse-preventiemodel/

Via de sport- en preventie akkoorden ‘Fit & Vitaal’ zijn daarnaast tussen de beide gemeenten en vertegenwoordiging van de samenleving, waaronder verenigingen, gezondheidsprofessionals en welzijnswerk, afspraken gemaakt over onder andere de preventieve inzet op het middelengebruik.