Gerard en Josefien Bossink een van de beste afvalscheiders van Tubbergen

Ze zijn er: inwoners die niet of nauwelijks restafval aanbieden. Wat is het geheim van deze ‘nul-aanbieders’? De gemeente Tubbergen hoort graag ervaringen en tips en ging op bezoek bij Gerard en Josefien Bossink. “Wij zijn echt heel kritisch op afvalscheiding.”

Josefien Bossink vertelt: “We scheiden alles, tot het kleinste stukje plastic aan toe. Als je hier rondkijkt, zie je overal inzamelplekjes. Hier PMD, glas, textiel en spullen voor de kringloop, gft buiten. In dit huis wordt alles minutieus gescheiden.”
Gerard vult aan: “En ik knap oude motoren op. IJzer, koper, messing en aluminium gaan naar de schrootinkoper. Zonde om weg te gooien. Ons motto: we gooien alleen weg wat echt niet te gebruiken, te repareren of te recyclen is.” 
Zij lacht: “Eigenlijk heb jij je eigen repaircafé, Gerard. Jij bent zo handig dat je alles repareert, zelfs kapotte stofzuigers en de inductieplaat.”
Gerard: “Ik vind het zo zonde om een apparaat meteen weg te gooien. Ik heb de printplaat van de inductieplaat bijvoorbeeld gesoldeerd. Ik vraag me wel altijd af bij zulke reparaties: waarom worden die apparaten zo gemaakt dat ze moeilijk te repareren zijn? Dat kan veel gemakkelijker. Nou ben je bijna verplicht om het weg te gooien. Zonde.”

Wat is jullie  beweegreden om zo zorgvuldig om te gaan met afval?
Josefien: “Het gaat mij om het milieu en om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Een vieze wereld gun ik niemand. Daarom ben ik er zo kritisch op. Ik hoop met mijn verhaal andere mensen te inspireren. Tubbergen heeft zo’n mooi, goed geregeld afvalsysteem. Het is heel simpel om afval te scheiden.”

Ook het speelgoed in huize Bossink is duurzaam. Josefien: “De kleinkinderen vermaken zich prima met speelgoed dat we bewaard hebben en verder zie ik het liefst speelgoed van hout. Ik vind speelgoed van Chinese websites zo erg. Het is van plastic, het transport is vervuilend, kinderen spelen er een paar keer mee en dan belandt het bij het restafval. Ik pleit voor duurzamer speelgoed.”
Gerard: “En ik voor minder verpakkingen. Het liefst helemaal geen verpakkingen en als het dan toch nodig is, dan biologisch afbreekbaar. PMD is niet genoeg, dan kan het immers nog in de natuur komen.”

Hebben jullie nog tips voor anderen? 
“Een composthoop is een goed idee. Daar gaat heel veel op. En ga naar de kringloop. Zowel voor het wegbrengen van spullen als voor de aankoop ervan. Heb je iets nodig? Misschien is het bij de kringloop te vinden. En kijk goed op etiketten in de supermarkt: mag het bij het PMD of oud papier? In de consumentengids en kranten staan ook vaak interessante artikelen over dit onderwerp.”

De familie Bossink bood in 2023 de grijze container niet aan, hoewel ze hem toch wel een tot maximaal twee keer per jaar aan de straat zetten. Dat is in 2023 net voor én na de jaarwisseling geweest. De verwachting is dat de bak aan het eind van het jaar pas weer aan de straat gaat.

Toch een klein beetje restafval dus? 
“Je voorkomt het niet,” stelt Josefien. “Lege viltstiften bijvoorbeeld, die kun je niet scheiden. Voor sinaasappelnetjes zag ik laatst eindelijk een oplossing: er is een verpakking ontwikkeld die wel bij het PMD kan. Dat is denk ik het geheim waarom we nauwelijks grijs afval aanbieden: we zijn heel kritisch op alles wat we doen en kopen.” 

De gemeente Tubbergen heeft als doelstelling om in 2050 circulair te zijn, wat onder meer betekent dat er dan niet of nauwelijks restafval hoeft te worden ingezameld. 

Sommige huishoudens krijgen dat nu al voor elkaar. Alle inwoners die in 2023 hun grijze container niet hebben aangeboden maar de groene en oranje wél, kregen een brief van de gemeente met allereerst de complimenten en vervolgens de vraag om tips. Er is volop gehoor gegeven aan deze oproep. Uit de inzenders zijn Gerard en Josefien Bossink uit Tubbergen uitgekozen: zij ontvingen een geschenkbon ter waarde van 25 euro van tuincentrum Heerdink.