Ruimtelijke plannen

Algemene informatie

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet (per 1 januari 2024) hebben wij een omgevingsplan. In dit omgevingsplan staan al onze bestemmingsplannen, de rijksmilieuregels en een aantal gemeentelijke verordeningen. Wij hebben tot 2032 de tijd om ons eigen gemeentelijk omgevingsplan vast te stellen. Vanaf 1 januari 2024 heet het bestemmingsplan een omgevingsplan. In het omgevingsplan staat op welke wijze u de gronden kunt gebruiken.

Raadplegen omgevingsplan
U kunt het omgevingsplan digitaal inzien op de landelijke website. Op deze website is het plan te raadplegen met behulp van het onderdeel ‘Regels op de kaart’ nadat u het adres heeft ingevuld. 

Raadplegen
U kunt nu nog het plan digitaal inzien op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website is het plan te raadplegen met behulp van het adres of met het planidentificatienummer.

Verzoek indienen
Wanneer u een bouwplan heeft wat niet past in het omgevingsplan, dan kunt u hiervoor een verzoek indienen.

Ter inzage

Wanneer de gemeente een ruimtelijk plan opstelt, herziet, of wijzigt wordt dit bekendgemaakt op de landelijke website www.officielebekendmakingen.nl, het Gemeenteblad en in het plaatselijke huis-aan-huisblad. 

Als u het niet eens bent met een plan kunt u hier op reageren. Zie voor meer informatie de website van de rijksoverheid.nl. Het op tijd indienen van een reactie is zeer belangrijk. Houd daarom de termijnen goed in de gaten. 

Hieronder kunt u de ruimtelijke plannen inzien die op dit moment ter inzage liggen.

U kunt alle plannen digitaal inzien op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U vindt het plan met behulp van het adres of met het planidentificatienummer (dit nummer vult u in bij de zoekoptie 'plannaam of -nummer').

  • Vastgestelde wijziging omgevingsplan “TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22a Molenstraat 48 Tubbergen”
    Het besluit tot wijziging van het omgevingsplan is opgesteld zodat de voormalige huisartsenpraktijk gebruikt kan worden als reguliere woning. De huisartsenpraktijk is verhuisd naar het gezondheidscentrum in Tubbergen. Het besluit tot wijziging van het omgevingsplan wordt ter inzage gelegd. Het besluit is ter inzage vanaf woensdag 9 oktober voor een periode van zes weken. Dit is te vinden via www.officielebekendmakingen.nl/gemeenteblad of op de landelijke website www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart
     
  • Vastgesteld bestemmingsplan “Woningbouw Amsinksweg, Vasse” en beeldkwaliteitsplan “Amsinksweg Vasse” 
    Ter inzage vanaf 9 oktober 2024 voor een periode van zes weken.
     Planidentificatienummer NL.IMRO.0183.VASBPAMSINKSWEG-VG01
     
  •  Herziening van beleid 'Buitengebied met kwaliteit'
    Herziening van beleid 'buitengebied met kwaliteit' ter inzage. Zie downloads voor de documenten. 
     
  • Ontwerp beleidsnota “Woonzorgvisie gemeente Tubbergen”
    Ter inzage vanaf 11 september 2024 voor een periode van zes weken.
    Zie downloads voor de Woonzorgvisie gemeente Tubbergen.
     
  • Water en Riolerings Programma Tubbergen 2025-2030
    Zie downloads voor de Ontwerpbeleidsnota Water en Rioleringsprogramma Tubbergen.
    Zie downloads voor het Water en Rioleringsprogramma Tubbergen 2025-2030.
     
  • Vastgesteld bestemmingsplan “Buitengebied, B. Meenweg 5-7 Fleringen (Herziening – II)” 
    Ter inzage vanaf 22 mei 2024 voor een periode van zes weken.
    Planidentificatienummer NL.IMRO.0183.BUIBPBMNWG5EN7HRZ-VG01
     
  • Ontwerpbesluit wijziging omgevingsplan “TAM-Omgevingsplan Hoofdstuk 22a Molenstraat 48 Tubbergen” 
    Ter inzage vanaf woensdag 19 juni 2024 voor een periode van zes weken. 
    Planidentificatienummer NL.IMRO.0183.TAMGKTUBMOLENSTR48-OW01
     
  • Vastgesteld bestemmingsplan “Buitengebied, Itterbeekweg 9 en Hardenbergerweg 140-142” 
    Ter inzage vanaf 10 juli 2024 voor een periode van zes weken.
    Planidentificatienummer NL.IMRO.0183.BUIBPITBW9HRDBW140-VG01
     
  • Vastgesteld bestemmingsplan “Buitengebied, Gravendijk 5, Albergen”
    Ter inzage vanaf 10 juli 2024 voor een periode van zes weken.
    Planidentificatienummer NL.IMRO.0183.BUIBPGRAVENDIJ5-VG01

     

Verzoek indienen

Wanneer u een plan heeft dat niet past in het omgevingsplan, dan kunt u hiervoor een principeverzoek indienen. De reactie op uw principeverzoek bevat alleen informatie en is daarom geen besluit waartegen bezwaar of beroep kan worden ingediend. Ook is het antwoord op een principeverzoek een momentopname. Toekomstige wijzigingen in beleid en regelgeving kunnen namelijk tot een andere uitkomst aanleiding geven. Uiteindelijk kan het bevoegd gezag altijd anders besluiten dan in het principeverzoek is uitgesproken. Aan de reactie op uw principeverzoek kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Hieronder vindt u de benodigde informatie en aanvraagformulieren voor het indienen van een verzoek. De mogelijkheid bestaat om voorafgaand of tijdens de aanvraag gebruik te maken van de intaketafel.

Wanneer indienen?
Wanneer na overleg met een accountmanager van de afdeling WABO gebleken is dat u een plan heeft wat niet past binnen het geldende omgevingsplan of de vastomlijnde afwijkingskaders.

Wat indienen?
Het aanvraagformulier principeverzoek (zie downloads), een uitgebreide omschrijving  van de plannen,  een onderbouwing van de plannen en een situatietekening.

Wat kost het?
Zie de legesverordening.

Hoe lang duurt het?
Circa 8 weken.

Buitenplanse omgevingsplan activiteiten (BOPA’S)

Indien een activiteit of een plan in strijd is met het omgevingsplan kan de gemeente met toepassing van een BOPA medewerking verlenen. De kennisgeving van de BOPA wordt gepubliceerd op de landelijke website en is in te zien via het onderdeel ‘Regels op de kaart’.

Bouwen of verbouwen

Wanneer u een bouwplan heeft wat wel past in het omgevingsplan, dan heeft u in veel gevallen nog wel een omgevingsvergunning nodig. De aanvraag voor een omgevingsvergunning gaat via de landelijke website bij het onderdeel ‘aanvragen’.

Ter inzage

Als u het niet eens bent met een Bopa kunt u hierop reageren. In de kennisgeving is te zien op welke wijze u kunt reageren. Het op tijd indienen van een reactie is zeer belangrijk. Houd daarom de termijnen goed in de gaten. 

Wanneer indienen?
Als na beoordeling van een principeverzoek gebleken is dat medewerking mogelijk is met een Bopa.

Wat indienen?
Het aanvraagformulier Bopa, de format voor de ruimtelijke onderbouwing en het participatieverslag, te downloaden via onze Omgevingswetpagina.

Wat kost het?
Zie de legesverordening.

Hoe lang duurt het?
Circa 8 weken.