Mijn Dorp 2030

Mijn Dorp 2030

Samenwerken met elkaar, hoe doen we dat binnen de gemeente Tubbergen?

Tubbergen zijn we samen. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente. Samen denken we na, maken we keuzes over de toekomst en werken we aan leefbare kernen.

Tubbergen is een echte plattelandsgemeente, waar het Noaberschap nog altijd een hele belangrijke plaats inneemt. Meedenken, elkaar helpen, samen de schouders eronder, dat zijn de kernwaarden van onze gemeente. Dat geldt ook voor de politiek. De gemeente Tubbergen wil niet van bovenaf regeren, maar samen met inwoners, ondernemers en organisaties werken aan een gemeente waar het voor iedereen goed wonen en werken is én blijft. Ook in de toekomst. Vanuit die gedachte zijn wij in 2015 met ons allen het traject Mijn Dorp 2030 gestart.

Mijn Dorp 2030

Mijn Dorp 2030 is een proces van vallen en opstaan gebleken. Van samen zoeken naar een goede manier van communiceren, samenwerken en kijken naar de toekomst. Mijn Dorp 2030 is maatwerk en daarom kan het proces in ieder dorp totaal anders uitpakken. Dat maakt het mooi, maar soms ook best lastig.

Voor Mijn Dorp 2030 bestond er geen recept en het bleek ook onmogelijk om dat van tevoren op te stellen. Dus zijn we op een dag gewoon begonnen. Buur(t)mannen en –vrouwen  zijn vanuit het gemeentehuis de dorpen ingetrokken en hebben zich aangesloten bij de inwoners. In de daaropvolgende jaren is elke kern in beweging gekomen. Passend bij het DNA van elk dorp, wordt er inmiddels volop nagedacht, gewikt, gewogen en worden concrete plannen gemaakt.

Kernwethouder 

Als dorp heeft u dus een eigen buur(t)man of buur(t)vrouw. Daarnaast heeft elk dorp een eigen kernwethouder. De kernwethouder werkt nauw samen met de buur(t)man zodat de lijntjes tussen de gemeente en inwoners zo mogelijk nog korter zijn.

De kernwethouder is de ambassadeur van Mijn Dorp 2030. Hij of zij voert gesprekken met (groepen) inwoners over ideeën en kansen om de leefbaarheid van het dorp te vergroten.

Wie is uw kernwethouder?

  • Hilde Berning: Geesteren, Harbrinkhoek-Mariaparochie, Manderveen
  • Ursula Bekhuis: Langeveen, Reutum, Tubbergen
  • Frank Niens: Albergen, Fleringen, Vasse

Hieronder vindt u websites en Facebookpagina’s die de dorpen zelf hebben gemaakt voor het project Mijn Dorp 2030. De dorpen onderhouden dit zelf:

Logo Mijndorp

Buur(t)mannen en buur(t)vrouwen

Elk dorp heeft een eigen buur(t)man of buur(t)vrouw, de verbinder tussen de gemeente en het dorp. Die ervoor zorgt dat de lijntjes kort zijn en laat zien dat de gemeente Tubbergen een goede partner is om mee samen te werken. Hieronder kunt u de volledige rolbeschrijving terugvinden. Nieuwsgierig wie de buur(t)man of buur(t)vrouw is in uw dorp? Ze stellen zichzelf voor:

Albergen
Jos van Olffen (wnd)
j.vanolffen@noaberkracht.nl

Geesteren

Bianca Menderink (PDF - 524kB)

b.menderink@noaberkracht.nl

Harbrinkhoek-Mariaparochie

Martine van Burgsteden

m.vanburgsteden@noaberkracht.nl 

Langeveen

Bram Kempers (PDF - 349kB)

b.kempers@noaberkracht.nl

Manderveen

Marije Peelen-Kroeze (PDF - 1MB)

m.peelen@noaberkracht.nl 

Reutum

Bert oelen (PDF - 584kB)

b.oelen@noaberkracht.nl

Tubbergen

Bianca Menderink - Tubbergen (PDF - 499kB)

b.menderink@noaberkracht.nl

Vasse

Jos van Olffen (PDF - 792kB)

j.vanolffen@noaberkracht.nl

Fleringen

Martin Nijland (PDF - 516kB)

m.nijland@noaberkracht.nl

Maatschappelijk Akkoord Tubbergen

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 heeft de politiek een coalitie gesloten met alle inwoners: het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (MAT), de gezamenlijke agenda voor de toekomst.

De huidige aanpak met het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen gaan we herijken. Het opdrachtgeverschap ligt hiervoor bij de voltallige gemeenteraad. Indien nodig willen we inwoners breed in de samenleving betrekken bij grote keuzes die de samenleving raken.

Hieronder staat het MAT 2.0 dat in 2019 is opgesteld voor de periode 2019-2022.   

Kernagenda per dorp

Voor elk dorp is een kernagenda opgesteld, waarin per thema staat wat we willen bereiken, wat we daarvoor gaan doen en wie daarin welke rol heeft. Deze kernagenda’s en de voortgang per project is terug te vinden in de begrotingsapp.

MAT 2.0 Magazine

Het magazine MAT 2.0 / 2020 inclusief gemeentelijke informatie (november 2019) is in beperkte oplage beschikbaar. In het gemeentehuis in Tubbergen is een gedrukt exemplaar af te halen bij de receptie en hieronder vindt u de digitale versie van het magazine.

Hieronder vindt u de documenten van het MAT 2.0 die de gemeenteraad op 11 november 2019 heeft vastgesteld.

 

Nieuwsgierig naar de voortgang?

Bekijk dan onderstaande recente persberichten, check de begrotingsapp of neem contact op met uw kernwethouder of buur(t)man of buur(t)vrouw. Houd ook Op en rond de Essen in de gaten, want daar staat geregeld een leuk artikel in over Mijn Dorp 2030 met informatie uit onze dorpen.

Interviews over het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (2018)
De Wethouder https://youtu.be/uG3-u9ZCJ5I
De Burgemeester https://youtu.be/iTIYZE5ZmKw
Het Gemeenteraadslid https://youtu.be/4dcZBvPSwrQ
De Buurtvrouw https://youtu.be/5BANtsUT4IU
De Inwoner https://youtu.be/LYh1tdS5zTo
De Ondernemer https://youtu.be/0rFcXISQDPo

Kernavonden

De kernavonden vormden een onderdeel van de vergaderstructuur van de gemeenteraad van Tubbergen, waarbij de gemeenteraadsleden een bezoek brachten aan een dorp.

Doel van deze kernavonden was om dichter bij de inwoners te staan en van elkaar te leren. Tijdens deze avonden bespraken we de voortgang van het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen 2.0 en keken we vooruit naar de uitdagingen voor de komende jaren.

De huidige aanpak met het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen gaan we herijken. Het opdrachtgeverschap ligt hiervoor bij de voltallige gemeenteraad. Indien nodig willen we inwoners breed in de samenleving betrekken bij grote keuzes die de samenleving raken.

Hieronder staat meer informatie over de kernavonden die in 2019-2020 zijn gehouden.

Informatie over de kernavond in Reutum op 23 maart 2020