Samenwerkingsverbanden

Energie van Noordoost Twente

De transitie naar duurzame vormen van energieopwekking, is gebaat bij samenwerking. Landelijk, maar ook zeker lokaal. Om kennis te delen, projecten op het vlak van duurzame energie van de grond te krijgen, lokale initiatieven te steunen en inwoners en het bedrijfsleven bij onze missie te betrekken, werken we nauw samen met de gemeenten Oldenzaal, Losser en Tubbergen. Vanuit dit samenwerkingsverband, Energie van Noordoost Twente, werken we onder andere aan beleidsplannen voor zonnevelden en windenergie.

Regionale Energiestrategie (RES)

Vanuit het Klimaatakkoord hebben alle Nederlandse gemeenten de taak om duurzame energie op te wekken. Hiervoor is Nederland opgedeeld in 30 energieregio’s. Elke regio maakt plannen over hoe en waar energie bespaard kan worden en hoe energie duurzaam opgewekt kan worden. Als deelnemende gemeente aan de Regionale Energiestrategie Twente(link is extern), zet de gemeente Dinkelland zich in om bij te dragen aan het nationale Klimaatakkoord. 

Regionaal Energiebedrijf

In het klimaatakkoord hebben we afgesproken dat we in internationaal en in Nederland anders met energieopwekking omgaan. We gaan stoppen met energieopwekking uit brandstoffen die de aarde uitputten. Daarvoor in de plaats komt duurzame energieopwekking. Elke gemeente draagt hieraan bij door lokaal energie op te gaan wekken. De Noordoost Twentse gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben de doelstelling om in 2030 samen 225 GWh aan energie in het eigen gebied op te wekken.

De energietransitie is een brede maatschappelijke opgave, waarbij lokale energiecoöperaties een belangrijke samenwerkingspartner zijn. Om de samenwerking tussen de Noordoost Twentse gemeenten en de lokale energie initiatieven (LEI’s) in ons gebied zo goed mogelijk te laten verlopen, komt er een voorstel voor een samenwerking tussen de NOT-gemeenten en de lokale energie initiatieven.