Tubbergen zet koers naar circulaire economie

De gemeente Tubbergen heeft het regionaal koersdocument ‘Circulaire Economie voor Twentse gemeenten’ vastgesteld. Samen met de andere Twentse gemeenten werkt Tubbergen aan een toekomstbestendige regio. We verwachten namelijk dat grondstoffen schaarser worden en de noodzaak om deze opnieuw te gebruiken wordt steeds groter.

Net als de andere gemeenten in Twente vindt Tubbergen een circulaire economie van belang. In een circulaire economie gaan we zorgvuldig om met grondstoffen en energie. Het koersdocument sluit aan bij de nationale en Europese doelstellingen om in 2050 volledig circulair te zijn. Tubbergen zet hiermee een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst, voor een gezonde en leefbare regio.

Samen werken aan een circulair Twente

In een circulaire economie worden materialen die nu nog als afval worden gezien hergebruikt, gerepareerd of gerecycled. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. De overgang naar zo'n economie kan niet door één gemeente worden geregeld. Daarom werken de Twentse gemeenten samen om grondstoffen, energie en arbeid zo goed mogelijk te gebruiken.

Voordelen voor inwoners en ondernemers 

Een circulaire economie biedt voordelen voor zowel inwoners als bedrijven. Ondernemers in Tubbergen krijgen nieuwe kansen door hergebruik, reparatie en recycling. Dit maakt hen minder afhankelijk van de schaarse grondstoffen. Inwoners kunnen kosten besparen door bijvoorbeeld spullen te repareren of door samen spullen opnieuw te gebruiken. 

Lokaal koersdocument en actieprogramma

Het regionale koersdocument vormt een basis voor de uitwerking van het gemeentelijk beleid. Om de kansen van de circulaire economie te benutten, werkt de gemeente Tubbergen samen met lokale partijen aan een lokaal koersdocument en een actieprogramma. Begin 2025 worden de resultaten hiervan gepresenteerd.

Overzicht van hoe een hergebruik-economie en een circulaire economie eruitzien